Тиганите са един от най важните и използвани артикули в професионалната кухня. В тази статия ще обърнем внимание на този артикул с малко полезна информация за него. 

Първо трябва да отбележим, че тиганите които се продават в търговските вериги са предназначени за домашна употреба. Те не са подходящи за употреба в професионална кухня, където интензитета на работа и натоварване е в пъти по-висок. С тези съображения съветваме нашите клиенти и партньори да купуват и използват тигани от доказани производители за професионална употреба. Също така могат да разчитат на проверени артикули от този тип от професионални фирми в ХоРеКа сектора, като нашата, където се предлагат целенасочено такива продукти. Bar&Kitchen може да предложи тигани, които са издържали теста на времето и изпитанията в професионалната кухня. С нашата консултация ще направите най-добрия, изгоден и информиран избор за вашата кухня.   

Основно се делят на няколко вида:

1. Стандартни - Те се характеризират с дълбочина между 2-4 см и имат различна големина. Условно варират между 20 и 40 см диаметър. По - малките тигани с размер 20 и 22 см предимно се използват за направата на сос и запичане на хранителен продукт. Тиганите с диаметър от 24 и 26 см са тигани тип „Стартер“, които се използват когато има поръчка за единична порция. Основните тигани обикновено са с размер от 28, 30 или 32 см, които са задължителни за всяка една професионална кухня. Те се използват за направата на основни ястия, пържене, както и за запичане.

2. Уок тигани – Този вид се характеризират с по-голяма дълбочина и обла форма на дъното. Използват се в размери от 28, 32 и 36 см за направата на различни видове заготовки, зеленчуци и гарнитури към основни ястия. Уок тиганите са най използвани в Азиатската кухня и китайски ресторанти, както и за направата на морски храни и др.

3. За палачинки и омлети – Това са плоски тигани със сравнително нисък борд. Обикновено са с технология или материал, които позволяват равномерно и едновременно разпределение на топлината по повърхността. За палачинки, като размер се използва диаметър от 25 см, а за омлети 26 и 28 см.

Материала е друг фактор, по който ги разделяме: 

- Алуминиеви;

- Тигани от неръждаема стомана;

- Чугунени

Ние препоръчваме използването на алуминиеви тигани и тигани от неръждаема стомана, задължително с незалепващо покритие. Основните предимства са тяхната лекота и добра топлопроводимост, чрез които ефективно се регулира температурата през различните етапи на готвене. Топлината се разпределя равномерно по цялата повърхност и това намалява риска от локализирано прегаряне на съда и загаряне на храната в него. Значителната дебелина на материала гарантира, че при нагряване дъното ще остане плоско и ще се предотврати изпъкването му по време на готвене. Алуминият използван за производството на съдовете за готвене е безопасен при контакт с храна и отговаря на всички стандарти за качество. Чугунените тигани са значително по тежки, което ги прави по-неудобни и непрактични в професионална кухня.

Всеки готвач си има собствено предпочитание за дръжките на тиганите. Те биват 2 вида – такива с плоска дръжка или с ергономична, по-дебела дръжка. Тук не се наемаме с препоръка каква дръжка да изберете, защото е въпрос на лично усещане и предпочитание.

В професионалните кухни се готви на ток, газ и индукция. По вид и форма тиганите за ток и газ НЕ се различават от тези за работа на индукция. Може да ги разпознаете по знака за индукция, който всеки подходящ тиган има на етикета си. Важно е да отбележим, че тези за индукция са подходящи за работа и на ток и газ. Но тиганите, които са за работа на ток и газ, не винаги стават за индукция!

Това, което можем да ви посъветваме е ако работите на газ да избирате тигани с дълга дръжка, за да не се нагрява.


Съвети, които бихме дали за по-дълъготрайна употреба:


1. След работа на котлон не го слагайте веднага в миялното и не го пълнете със студена вода.
2. Не чистете тигана с телена гъба. По този начин нарушавате покритието му, надрасквате го и влошавате качечеството на работата му.
3. След измиването му задължително го подсушете добре и не го слагайте да пресотоява във влажи помещения.
4. Когато тиганите са ви изкривени, загорели или почернели от долу задължително ги подменяйте с нови, защото това оказва влияние върху качеството на приготвената в него храна.

Защо да избера от Bar&Kitchen?


Разгледай нашите предложения в категория „Тигани“. Там ще откриеш изключително и само висококачествени продукти за домашна и професионална употреба. Ако имаш колебания и не си сигурен какво да избереш, задължително се възползвай от нашата безплатна и експертна консултация. Ние ще помогнем да направиш най-добрия, най-изгодния и информиран избор, съобразен изцяло с твоите индивидуални нужди и изисквания. Обади се на телефон: +359 888 04 3738 и ни попитай!